Kis adaghoz:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 5 + 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- egy csipet só
- 2 dl tejföl
- 7 + 1 evőkanál cukor
- fél dl tej
- 2 evőkanál búzadara (gríz)
- 1 kg meggy
- zsír a tepsi kikenéséhez
Az élesztőt megfuttatjuk az egy evőkanál cukorral édesített tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, a margarinnal, 1 egész tojással, és egy csipet sóval. (Lágy tésztát kell hogy kapjunk, ha szükséges, egy kevés tejjel még lazítjuk.) Kizsírozott tepsibe terítjük, jól megkelesztjük, majd szétterítjük rajta a kimagozott, levétől kicsurgatott, kifacsart meggyet, és félig megsütjük. Mindeközben 4 evőkanál cukorral kikavarjuk az 5 tojássárgáját, hozzáadjuk a tejfölt meg a 2 evőkanál grízt, és együtt simára kavarjuk. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét, és óvatosan – nehogy a hab összetörjön – beleforgatjuk a tejfölös masszába. Ezt ráöntjük a félig sült tészta tetejére, és a sütőbe visszatolva, a hőfokot erősen mérsékelve, lassú tűznél szép rózsaszínűre sütjük. Kihűlve kockára vágjuk.
Veresné Süle Éva receptje.