- 15 dkg tojásfehérje
- 60 dkg kristálycukor
- víz
A tojásfehérjéhez a cukor 1/4 részét, vagyis 15 dkg-ot adunk, ezzel fogjuk felverni kemény habbá, de majd csak később. A többi cukrot egy lábasba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi. Feltesszük főni közepes lángon, de ne kevergessük, csak az elején. Kb. 15 perc múlva végezzünk egy próbát a két ujjunk között, hogy szálasodik-e a cukorszirup. Vigyázzunk, a cukor ne csapódjon ki! Kb. 30 perc alatt jó. A fehérjét addigra kell kemény habbá verni.
Ezután a forró szirupot szép lassan belecsurgatva verjük tovább a habunkat legalább még 5-10 percig. Nagyon kemény habot kell kapnunk. Ezután habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe karika formákat nyomunk. 2 órán keresztül 60-80°C-os sütőben szárítjuk.
Egy kis fantáziával más formákat is készíthetünk, én most hosszúkásat is kreáltam, aminek a tetejét cukor nélküli darált dióval szórtam meg, majd száradás után csokival csurgattam le.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!