- 20 dkg aszalt szilva
- 30 dkg aszalt körte
- 20 dkg aszalt füge
- 1,1 liter víz
- 24 dkg mazsola
- 12 dkg dió
- 12 dkg mogyoró
- 12 dkg cukrozott citromhéj
- 12 dkg kristálycukor
- 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- ánizs
- só
- 0,5 dl rum
- 1 citrom leve
- 35 dkg finomliszt
- 6 púpozott evőkanál búzakorpa
- 1 dkg élesztő
- hámozott, félbevágott mandula
- tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez
- 1 teáskanálnyi víz a mázhoz
- zsír a tepsihez
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. 15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük. A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180°C-on 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!
Kép forrása: Femina