- 12 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg margarin
- 1/2 csomag sütőpor
- reszelt citromhéj
- 2 evőkanál tejföl
- csipetnyi só
- 6-7 db aszalt sárgabarack
- 3-4 db aszalt szilva
- 1 marék mazsola
- 2-3 db füge
- 1/2 tábla csokoládé
A margarinkocka egyharmadát (kb. 8 dkg) simára keverem a kristálycukorral, hozzáadom a 2 tojás sárgáját, csipetnyi sót, kevés tejfölt, a reszelt citromhéjat. A lisztbe alaposan belekeverem a sütőport, majd az egészet beleöntöm a margarinos elegybe. (Mivel annyi tejfölt tettem bele, hogy könnyű legyen keverni, így a lisztet ekkor már adagolgatni sem kell, egybe beleönthető.) Előkészítem közben a gyümölcsöket: a csokoládékockákat felaprítom kisebb darabkákra, valamint ugyanígy teszek az aszalt gyümölcsökkel is, és ide jön még bele a pici vízzel, a gázon felpuhított, átválogatott mazsola is. Meghintem egy kis liszttel, hogy ne tapadjanak össze és hogy a tésztában is, sülés közben ne süllyedjenek le. Kemény habbá verem a 2 tojásfehérjét, amit hozzákeverek a masszához. Az összes tölteléket hozzákeverem a tésztához, amit kivajazott, lisztezett nyúlgerinc formába öntök. Lefedem alufóliával és kb. 50 percre sütőbe teszem, kis lángon. Nagyjából 1 óra múlva, ha már megszilárdult a sütemény teljesen, leveszem a fóliát, és barnára sütöm a gyümölcskenyér tetejét is.
Kihűlés után szeletelhető. Fontosak a részletek, csak így lesz jó! 🙂
Hajdú Évi receptje.