- 5 tojásból piskóta (5 tojás, 5 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, csipetnyi só) – vagy készen vett, nagyobbacska peremes gyümölcstortalap
- 25 dkg tehéntúró
- 3 dl habtejszín
- 40 dkg ribizli (vagy málna, szeder, vegyes erdei gyümölcs – lehet fagyasztott is)
- kb. 10 dkg cukor a krémhez
- 1 csomag piros tortazselépor
- 2 csomag habfixálópor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítjük a piskótatésztát peremes gyümölcstortaformában. Ahány ház, annyi piskótatészta-recept, a végeredmény mégis nagyon hasonló – az enyém így szól: 5 tojás fehérjét 5 csapott evőkanál cukorral kemény habbá verem, hozzákeverem az 5 sárgáját és egy csipetnyi sót, és néhány percig tovább verem. Ezután (magasról!) beleszitálok 7 púpozott evőkanál lisztet, és könnyedén beleforgatva elegyítem a habbal. A tortaformát pár csepp étolajjal (nem vajjal!) kikenem, beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütöm, akkor van kész, ha a beleszúrt villára vagy hústűre nem ragad rá a tészta. A sütő ajtaját sütés közben résnyire kitámasztom egy fakanál nyelével (állítólag így nem esik annyira össze, mert kisebb a nyomáskülönbség a kinti világ és a sütő között).
Amikor beraktuk a sütőbe a piskótát, nekikezdünk a krémnek: felverjük a tejszínt 2 csomag habfixálóval, egy másik tálban villával összetörjük a túrót, belekeverjük a cukrot (kb. 10 deka, de ízlés szerint) és a vaníliás cukrot. A felvert tejszínt és a tejszínt óvatosan elegyítjük (a tejszínt adagolva a túróhoz). Ha kissé már kihűlt, rákenjük a tortalapra a krémet. A krémre rászórjuk a gyümölcsöt, és leöntjük egy csomag piros tortazseléből (az előírtnál valamivel kevesebb vízzel) készült zselével.
Kép forrása: Apróséf