- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5-2 dl víz
- 1 teáskanál méz
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. A liszttel a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. Ha túl keménynek érezzük, még kevés langyos vizet adunk hozzá. 40 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk és hosszúkás cipóvá formáljuk. Kiolajozott tepsire vagy formába tesszük, és még így is kelesztjük 30 percig. Közben bemelegítjük a sütőt 200°C-ra hőlégkeverésen, vagy 220°C-ra, ha alsó-felső sütéssel dolgozunk. A tészta tetejét éles késsel hosszában bevágjuk, sütőbe tesszük, a hőt 20°C-kal mérsékeljük, és a kenyerünket aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve azonnal hideg vízzel megkenjük a tetejét, majd rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni. Kb. 80 dkg kenyér lesz belőle.
Gondáné Andi receptje.