Íme egy recept a Szarvasi Szilvafesztiválról. Ez az egészségmegőrző receptek kategóriájában az első helyen végzett. Kipróbálás után nekem a 2/3 bögre cukor sok volt a tésztába, de aki édesen szereti, az tegye bele nyugodtan. Én egy nagyméretű tortaformát használtam, de szerintem 26 cm-es kell hozzá, és én finomlisztet használtam most.
A tésztához:
- 50 dkg szilva
- 8 dkg margarin
- 2/3 bögre barna cukor
- 10 dkg joghurt
- 1/2 bögre olívaolaj
- 1 nagy tojás
- 1 citrom reszelt héja (viaszmentes)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál mandula aroma
- fahéj
- 3 teáskanál sütőpor
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
A megszóráshoz :
- fahéjas cukor
A méréshez használt bögre mérete 3 dl. A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és megpirítjuk a 8 dkg margarinon. Ha jól megpároltuk (kb. 5-6 perc), adunk hozzá 1-2 evőkanál barna cukrot, és további 1-2 percig pároljuk. A joghurtot összekeverjük az olívaolajjal, a tojással, a reszelt citromhéjjal, a kétféle aromával, a barna cukorral, pici fahéjjal, a sütőporral és a liszttel. Sütőpapírral bélelt tortaformában először egyenletesen elosztjuk a karamellízalt szilvát, majd erre jön a tészta. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba).
Kiss Imréné Magdi receptje.