2 rúd kalácshoz:
- 90 dkg liszt
- 4,5 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 2 tojásfehérje
- 3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- fél dl tej
- szükség szerint tej a tészta összeállításához
A kalácstészta lekenéséhez:
- étolaj
A kész kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- kevés tej
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a tojásfehérjével, a sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes és úgynevezett „szálas” a tészta, beledolgozzuk az olajat is. A tésztát megfelezzük. Az egyik marad fehéren, a másikba beledagasztjuk a fél deci tejjel összekevert kakaóport. Jól kidolgozzuk, és külön edényben mind a két tésztát duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat, a kakaósat és a világosan hagyottat is 4-4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát téglalap alakúra kisodorjuk, olajjal lekenjük. Egy világos, megkenve olajjal, ráfektetve a kakaósat. Sodrófával rásodorjuk, hogy összetapadjon, majd feltekerjük, mint a bejglit. Mindegyiknél párral így járunk el. Mindegyik másodiknál alul van a kakaós, és rá a sárga. A többinél a sárga van alul, rá a kakaós lap.
2-2 rudat összefonunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újból kelesztjük, addig, míg a tepsit kitölti. A tejet a tojássárgájával összekeverjük és a kalácsunkat lekenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük, ha idő előtt barnulna, a tetejét fóliával letakarjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!