2 koszorúhoz:
- 30 g élesztő
- 100 g cukor
- 3 dl tej
- 500 g finomliszt
- 2 tojás
- 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 100 g margarin
A kenéshez:
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál pirított lapmandula
A töltelékhez:
- 125 g margarin
- 2 evőkanál liszt
- 150 g barna cukor
- 150 g durvára vágott dió
Az élesztőt 1 kávéskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. Közben a maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, csipet sóval, a mézeskalácsfűszerrel és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és hólyagosra dolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc). A töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral, végül a dióval.
A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk (vékony lesz a tészta), rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, a két végét összenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe emeljük a koronákat. Tetejüket 2-3 cm-enként, mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át egészen. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk, ismét kelesztjük 20 percig. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütő: 3. fokozat). A koszorúk tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a lapmandulával, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, a tetejüket, alufóliával letakarjuk. A sütőlapon hagyjuk hűlni, majd rácsra csúsztatva egészen kihűtjük. Ha celofánra tesszük, és sarkainál fogva átkötjük egy szalaggal, finom, mutatós ajándék lehet Karácsonykor.
Különleges, nagyon finom kalács, karácsony előtt sokat készítek belőle, mert ezzel ajándékozom meg a barátaimat.
Bánrévi Zsuzsanna receptje.