- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 35-40 dkg liszt
- 1 dl étolaj
- 1 tojás
- 1 kiskanál só
- 2 fej hagyma
- kockázott bacon
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd kb. negyedórára félretesszük. Eközben a lisztet fél dl olajjal, a maradék tejjel, a tojással és a sóval összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt is.
A liszttel óvatosan bánjunk, mert a recept szerinti 30 dkg kevésnek bizonyult, apránként adjuk hozzá addig, amíg megfelelő, gyúrható állaga nem lesz. Meleg helyen letakarva 45 percig pihentetjük, ez idő alatt a tésztánk a kétszeresére fog dagadni.
A tésztát egy gyúrótáblán 4 részre osztjuk, majd egyenként gombócot formálunk belőlük és negyedóráig pihentetjük. A gombócokat kör alakúra nyújtjuk, majd 8-8 cikket vágunk belőle A kockázott bacont a szélesebb oldalára halmozzuk, majd feltekerjük.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól egy picit távolabb helyezzük, majd megkenjük felvert tojással és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Bacon helyett sajttal is tölthető, illetve a tetejét is megszórhatjuk vele.
Balázs Judit receptje.
Niki mondta
Én pizzakrémmel kenném meg bacon helyett! 🙂
Web Cukrászda mondta
Kiváló gondolat! 😉