- 1/2 kg méz
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg őrölt mogyoró
- 1/2 kg liszt
- 5 g kardamom
- 1 púpos kávéskanál fahéj
- 1 db citromaroma
- 1 db rumaroma
- 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír (káliumkarbonát)
- liszt a nyújtáshoz és sütőpapír
- 1 tojásfehérje
- 15-17,5 dkg porcukor
- tortabevonó csokoládé
- 1 csomag tortadíszítő cukorka
- 1 csomag „cukorfelirat”
- tarka szalagok
A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba.