12 db finom, egykettőre kikavarható fánkjellegű muffin készült ebből a mennyiségből. Angol recept, szerelem első látásra, jó étvágyat kívánok!
A tésztához:
- 140 g kristálycukor
- 200 g finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 ml natúr joghurt
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat (aroma)
- 140 g vaj, olvasztott
- 12 teáskanál málnadzsem (vagy ízlés szerint bármilyen) + a díszítéshez
A megforgatáshoz:
- 200 g kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Vékonyan zsiradékkal kenjünk ki egy 12 részes muffinsütő formát. Keverjük össze a cukrot, a lisztet és a szódabikarbónát. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a joghurttal és a vaníliával. Folyamatos kevergetés közben csorgassuk a száraz hozzávalókhoz az olvasztott vajjal együtt, majd keverjük össze, de ne túlságosan, csak hogy épp elkeveredjen. Kanalazzunk a masszából a formába annyit, hogy félig legyenek. Mindegyikre tegyünk egy-egy teáskanálnyi dzsemet, végül fedjük be a megmaradt tésztamasszával. Süssük 15-18 percig, amíg szépen felemelkedik, aranyszínű lesz és tapintásra rugalmas. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a formában hűlni pár percig. Ezután a formából kivéve, forgassuk meg mindegyiket kristálycukorban, majd díszítsük egy-egy lekvárpöttyel a tetejüket.
Szabókiné Jung Andrea receptje.