- 50 dkg liszt
- 190 ml tej
- 3 dkg élesztő
- szűk fél kávéskanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- 1,5 kávéskanál fahéj
Felfuttatjuk az élesztőt. Bedagasztjuk, és kelesztés után már formázhatjuk is, majd duplájára kelesztjük, megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk fahéjas cukorral és 180°C-on megsütjük.
A formázás:
A tésztát két részre osztjuk, és vékonyra, kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. 5 cm-s körszaggatóval kiszaggatjuk, ezek lesznek a rózsa szirmai. Rózsánként 15 db szirmot használunk. A körök felét megkenjük olvasztott vajjal, majd elkezdjük felcsavarni a szirmokat úgy, hogy a vajas részük nézzen kifelé, így megakadályozza kelés közben a szirmok összeragadását. Aztán kikenjük a muffin sütőformákat vajjal, és beleillesztjük a rózsákat, de ne minden formába tegyünk rózsát, mert nagyra kel, és összesülhet! Ha kész az elhelyezés, megkenjük tojással, megszórjuk fahéjas cukorral, és mehet a sütőbe.
Helle-Klein Anikó receptje.