Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 csomag szalalkáli
- 1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (szárított)
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, amibe belekevertük a sütőport, szalalkálit, vaníliás cukrot és a kicsit felvert tojást. Összegyúrjuk, három részre osztjuk, külön-külön sütjük meg a lapokat, az alábbi szerint: sütőpapírból egy 22 × 32 cm-es lapot vágunk. Az egyik rész tésztát kinyújtjuk rajta 20 × 28/30 cm méretűre. Sütőpapírral együtt a tepsi hátára tesszük, és előmelegített 180-190°C-os sütőben kb. 15 perc alatt világosra sütjük. Kivesszük, rácsra/tálcára borítjuk, majd levesszük a sütőpapírt róla. A második rész tésztát a levett sütőpapíron kinyújtjuk, és az előző szerint megsütjük. Rácsra/tálcára tesszük. Majd a harmadik lapot is nyújtjuk, sütjük, rácsra/tálcára tesszük. A krémhez a margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd a túróval, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
Összeállítás:
Az egyik megsült lapot tálcára tesszük, megkenjük a túrókrém felével. Rátesszük a másik lapot, a maradék krémet rátesszük és a harmadik lappal zárjuk. Egy napig állni hagyjuk (nem kell hűtő, csak letakarni pl. egy másik tepsivel), hogy megpuhuljon. Másnap a széleit egyenesre vágjuk, majd éles késsel, tetszés szerint kockára, rombusz alakúra szeleteljük. A tetejét megszórjuk porcukorral. Ízlés szerint leönthetjük csokimázzal is, vagy tejszínhabból rácsot, mintát készíthetünk rá.
A sütőpapíron nyújtáskor a tésztát simítsuk át egy kis liszttel, téglalap alakúra formázzuk, és a közepére tegyük. Így tudjuk egyenletesen a kívánt formára nyújtani, közben liszttel átsimítjuk a sodrófát, hogy ne ragadjon rá a tészta (a tenyerünkkel a tészta egyenletes vastagságát is ellenőrizhetjük). Túrót szeretők duplázhatják a töltelékhez szükséges mennyiséget, még finomabb lesz!
Ferencz Terézia receptje.