- 3 kg lehetőleg apró eper
- 2 kg kristálycukor
- 1 teáskanál citromsav.
Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük. Soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk állni, addigra levet ereszt. Rászórjuk a citromsavat, és erős tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le! A főzési idő körülbelül 40-50 perc. Amikor mézszerűen, sűrűn folyik le a kanálról, akkor főtt meg kellőképpen. Kisebb-nagyobb üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk legalább 24 órán keresztül.
Kép forrása: Nőivilág