A tésztához:
- 1 citrom
- 225 g liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 közepes nagyságú tojás
- 225 g puha margarin
- 225 g porcukor
- 20 cm átmérőjű tortakarika
A citromkrémhez:
- 2 közepes nagyságú tojás
- 75 g porcukor
- 1 citrom
- 50 g vaj
A citrommázhoz:
- 1 citrom
- 125 g porcukor
A tésztához előmelegítjük 180°C-ra a sütőnket. Olajjal kikenjük és sütőpapírral béleljük sütőformánkat. A legszerencsésebb, ha 3 db van belőle, sajna nekem csak 1 van. 🙂 A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük. A tojásokat, cukrot és a vajat alaposan a liszthez keverjük. A citrom héját és levét is masszánkhoz keverjük, majd az egyharmadát egyenlően elosztjuk a tortaformában és 15-20 perc alatt világos tésztákat sütünk (3 db-ot). Rácsra téve hagyjuk hűlni.
Krémhez a tojásokat egy tűzálló tálban villával felverjük. Beleszórjuk a porcukrot, majd a citrom levét és reszelt héját. A vajat is hozzátesszük, és forró vízgőz felett szüntelen kevergetve besűrítjük krémünket. Ha már ráragad a keverőkanalunkra, levesszük a tűzről.
Az egyik tortalapot tányérra helyezzük, megkenjük a krém felével, a másik tortalappal pedig befedjük. Erre rásimítjuk a citromkrém másik felét, és befedjük a harmadik lappal. A harmadik citrom héját lereszeljük és félretesszük. A porcukrot a citrom kicsavart levével addig keverjük, amíg enyhén folyós mázat kapunk. Tortánk tetejét bevonjuk, és egy vizes kés segítségével elsimítjuk. A reszelt héjjal csinosan megszórjuk. Ne törődjünk az oldalán lefolyó krémmel és mázzal… a végeredmény annál rusztikusabb lesz! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.