Ebből a mennyiségből egy 20 cm-es kerek piteformához állíthatjuk össze az alaptésztát seperc alatt, amit aztán ízlés szerint bármilyen töltelékkel (gyümölcsökkel, krémekkel) tölthetünk. Csak a fantázia szab határt. Sok sikert kívánok!
- 200 g finomliszt
- 1 csipet só
- 90 g vaj
- 3 evőkanál hideg tej (vagy víz)
Szitáljuk a lisztet és a sót egy keverőtálba. Kockázzuk bele a vajat, majd dörzsöljük el jó alaposan, hogy morzsás keveréket kapjuk. Ezután adjuk hozzá a tejet, és állítsuk össze a tésztát. Tegyük hűtőbe 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A hideg tésztát lisztezett munkalapon sodorjuk ki, majd fektessük egy enyhén kivajazott 20 cm-es piteformába. A kilógó széleit úgy tudjuk a legegyszerűbben és legszebben eltávolítani, ha a sodrófát végiggörgetjük a forma tetején. Itt-ott szurkáljuk meg az alját villával, majd a vakon sütéshez sütőpapírral kibélelve, sütőbabokat beleszórva süssük elő 10 percig, amíg a széle kezd már formát kapni. Ekkor vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a babot és a papírt, majd tegyük az egészet rácsra hűlni.
A sütőt ne zárjuk el, hiszen most töltjük majd meg ízlés szerint bármilyen krémmel és/vagy gyümölcsökkel (pl.: Tejszínes körtetorta), majd a sütőbe visszatéve még kb. 40 percig sütjük.
Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finomak az így elkészített piték.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.