Nagyon finom sütemény, tele minden jóval. Saját találmány, ezért az én nevemet kapta.
A tésztához:
- 4 tojás
- 2 bögre porcukor
- 1 bögre étolaj
- 2 bögre liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg darált dió
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 3 reszelt alma
A krémhez:
- 2 tubus sűrített tej
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 15 dkg aprított mogyoró
- 2 csapott evőkanál liszt
A bevonathoz:
- 15 dkg csokoládé
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg aprított mogyoró
A méréshez használt bögre mérete 2,5 dl. A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Mindezeket összekeverve végül a durvára reszelt, kifacsart almát is hozzákeverjük. A masszát egy 20 × 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba).
A krémhez a sűrített tejet a cukorral és a mézzel egy kis lábasban kevergetve karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, és végül a vajat. Tűzről levéve hozzákeverjük az aprított mogyorót, kihűtjük,majd elektromos habverővel jól kihabosítjuk. Az így elkészült krémet a kihűlt süteményre egyenletesen rákenjük.
A csokoládét az olajjal mikróban felolvasztjuk, majd simára keverjük. A krémre csurgatjuk, egy kicsit megrázogatjuk a tálcát, amire a süteményt tettük, így szép egyenletes lesz a bevonat. Az aprított mogyoróval a csokoládébevonatot megszórjuk. Hűtőbe tesszük, 1 óra múlva szeletelhető.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!