A tésztához:
- 6 tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl víz
- 2 dl étolaj
- csipet só
- 1 teáskanál porcukor
A krémhez:
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 5 dl habtejszín
A fánkok díszítéséhez:
- 4-5 dkg csokoládé
- 1-2 dkg fehér csokoládé
A vizet a sóval, olajjal, cukorral feltesszük forrni, majd apránként hozzákeverjük a lisztet addig, míg az edény falától el nem válik. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Aggig keverjük, míg szép fényes masszát kapunk.
Egy sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (kettőre fért rá). A tésztamasszát habzsákba tesszük és csík alakba nyomjuk a fánkokat. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, egy hőálló edénybe vizet teszünk a tűzhely aljába. 220°C-on sütjük 20 percig, addig nem nyitjuk ki az ajtót, mert különben a fánk összeesik. 20 perc után 160°C-ra csökkentjük a hőt és tovább sütjük, míg jó ropogós lesz. Sütőből kivéve recés élű késsel kettévágjuk.
A krémhez a pudingport a cukrokkal és 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet és felfőzzük. A tojásfehérjéket a 10 dkg cukorral keményre verjük, majd apránként a vaníliás krémbe dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és még 3-4 percig kézi botmixerrel simára keverjük, főzzük. A krémet habzsákba töltjük és a fánkokat megtöltjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és a krém tetejére nyomjuk (úgyszintén habzsákból). A fánkok tetejét rátesszük, és olvasztott csokival díszítjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!