Pogácsareceptek sorát próbáltam már ki, de a diós verziója még nem szerepelt az asztalunkon. Mivel szerencsére jónak mondható dióterméssel zártuk az elmúlt évet, a kísérletezésnek helye van a sütőben! 🙂 Izgalmas ízvilág így sósan is, ami egy próbát mindenképpen megér!
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 2 dkg élesztő
- 1-2 dl tejföl
- 20 dkg margarin/vaj
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 1 csapott evőkanál só
A tetejére:
- tojás a lekenéshez
- 5 dkg apróra vágott dió a díszítéshez
A lisztet, darált diót, sót összekeverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint/vajat. 1 dl langyos tejfölben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt is hozzáadva kovászt készítünk. Az alapanyagokat egybe telepítjük és a tojássárgákkal együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Félkemény pogácsatésztát kell kapjunk. Nejlonnal letakart edényben, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk. A nagy téglalapnyi felületet a képzeletbeli középvonalhoz hajtjuk mindkét rövidebb oldalról, majd az egész tésztát félbe… így újabb 20 perc pihenő következik. Ezen műveletet megismételjük még egyszer, majd az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából 3 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk. Tetejüket tojással kenjük és darált dióval hintjük. Előmelegített 200°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nosza… Kötényeket felkötni! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.