Tészta:
- 15 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 4 tojássárgája
- 2 teáskanál szalalkáli
- 2 evőkanál meleg tej
- 400 g liszt
Diós ostyalap:
- 2 db ostyalap
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 2-3 maréknyi vágott vagy darált dió
Krém:
- 2 csomag tejszínízű pudingpor
- 6 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál méz
Csokimáz:
- 15 dkg tortabevonó csokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Összeállítjuk egy nagyobb tálban a tésztához valókat és 2 lapot sütünk belőle sütőpapíron. Villával megszurkáljuk, hogy elkerüljük a tészta felfúvódását, és 180°C-on sütjük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna lesz.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és gőz fölött folyamatosan tovább verve 10-15 percig főzzük. A tepsi hátára helyezzük az ostyalapokat, nekem 2 hosszú darab volt hosszában fektetve, rákenjük a gőzön vert tojáshabot és megszórjuk a darabos dióval. A tenyerünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Addig sütjük, míg a dió aranyszínű lesz.
A krémhez a pudingporokat a cukorral, mézzel és 1,5 dl tejjel összekeverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk és sűrűre felfőzzük. Kihűtjük és a kihabosított margarinnal összekeverjük.
Összeállítjuk a süteményt:
1 tésztalap, rá a krém fele, befedve a diós ostyalappal, krém, másik tésztalap, majd óvatosan, finoman lenyomkodjuk a kezünkkel. A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a süteményre simítjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!