- 4 tojás
- 6 evőkanál méz
- 10 dkg margarin
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1,5 teáskanál fahéj (vagy a fűszerek helyett lehet mézes fűszer-keveréket használni)
- 40 dkg sárgarépa
- 20 dkg dió (vagy lehet vegyesen is mandula, sótlan mogyoró, tökmag)
- 10 dkg mazsola
- aszalt gyümölcsök körülbelül 10-15 dkg (pl. áfonya, szilva, sárgabarack)
- margarin ( a tepsi kikenéséhez )
A répát jól megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük. Hozzáadjuk a durvára vágott diót, (vagy vegyesen a fent leírtakkal), mazsolát,és a tetszés szerinti aszalt gyümölcsöket. Tojássárgáját a mézzel jól kikeverjük. Nagyon puha margarint hozzáadjuk és simára keverjük. A liszthez adjuk a szódabikarbónát, fűszereket vagy fűszer keveréket. Hozzáadjuk az előző masszához, belekeverjük a répás keveréket. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lazán beleforgatjuk a masszába.26 cm tortaformát, vagy egy kisebb tepsit kikenünk margarinnal, beleöntjük a masszát elsimítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
Kiss Imréné receptje.