A tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- 12 dkg margarin (hideg)
- 12 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 3 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 24 dkg porcukor
- 4 tojásfehérje
A kenéshez:
- sárgabaracklekvár
24 db kosárka lesz ebből az adagból, a kosárkáim mérete: átmérő felül: 8,5 cm, alul: 3,5 cm. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A margarinos lisztbe beletesszük a porcukrot, a tojássárgákat, a sót és a tejet. Jól összegyúrjuk. Folpackba becsomagoljuk a tésztát, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ezután kivesszük, és egy lisztezett (rétesliszt) sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk (ne vékonyra). A téglalap alakú tésztát négy, majd mindegyiket hatfelé osztjuk. Az elosztott tésztadarabkáknak mindegyik oldalát jól belisztezzük (rétesliszt), majd a sütőformákba a kezünkkel belenyomkodjuk. A belenyomkodott tésztát jól bekenjük sárgabaracklekvárral.
A darált dióba beleöntjük a porcukrot, és összekeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, óvatosan beleforgatjuk a cukros dióba, majd a tészta üreges részét megtöltjük a diós masszával. Így járunk el az összes tésztával, míg el nem fogy a töltelék. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük. Ha megsült és langyosra hűlt, kiborítjuk a formából a tésztát (nem kell félni, könnyen ki fog jönni). A teljesen kihűlt diós kosárkáknak a tetejét tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Sok sikert a sütéshez, és jó étvágyat kívánok! 🙂
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.