Tészta:
- 20 dkg zsír
- 4 evőkanál cukor
- 3 tojássárgája
- 4 evőkanál tejföl
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg liszt
Töltelék:
- baracklekvár (esetleg málna- vagy meggy-)
- 20 dkg darált dió (ízlés szerint édesítve, számításba véve a lekvár cukortartalmát is)
Bevonat:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 5 dkg darált dió
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztjuk. Egyik felét közepes tepsi méretűre nyújtjuk, és zsírozott tepsibe helyezzük. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a 20 dkg (édesített) darát diót. Kinyújtjuk a tészta másik felét, és rásimítjuk a diótöltelékre. A tetejét megszurkáljuk villával és – előmelegített sütőbe, a tüzet közepesre mérsékelve – betesszük sülni. Amíg a tészta sül, a 3 tojásfehérjét a 20 dkg cukorral kemény habbá verjük. Kb. 3/4 sütési időnél (mintegy fél óra elteltével) a sütire rákenjük a fölvert habot, egyenletesen elsimítjuk, meghintjük az 5 dkg darált dióval, és visszatesszük tovább sülni. Amikor a hab pirulni kezd, kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kihűlés után a tepsiben pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.
(Nem muszáj egyszerre mindet kiszaggatni, egy másik tepsivel vagy tálcával beborítva akár 2 hétig is puha marad.)
Veresné Süle Éva receptje.