Diós kelt virágokból készült a fenyőfám, az összeállítása a képen látható módon pedig igazán nagyon egyszerű. Próbáljátok ki, nagyon finom is! 😉
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 2,1 dl tej
- 4 dkg vaj
A töltelékhez:
- 16 dkg darált dió
- 1 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál cukor
- 0,5 dl tej
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál víz
A díszítéshez:
- pár diószem
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, és a vége felé hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Jól összedolgozzuk, majd kelni hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket: az alapanyagokat jól összedolgozzuk, hogy kenhető legyen. Ha túl száraz, adhatunk hozzá még egy kevés tejet. Ha viszont nagyon híg lett, akkor tegyünk hozzá még darált diót vagy darált kekszet.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk. Átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk (a fenyőfa törzsének tegyünk félre egy keveset). Gombóccá formáljuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Mindegyik kör közepére 1 bő teáskanálnyi tölteléket rakunk és elkenjük. Batyunak összefogjuk a tetején a kör széleit, és összecsípjük a tésztát. Ahol összecsíptük a tésztát, az kerül alulra. Fenyőfa alakban sütőpapiros tepsire rakosgatjuk és 5-6 helyen bevágjuk a tetejét, úgy, hogy a közepe egyben maradjon. A fa törzsének való részt is alulra odatesszük. 20 percig pihenni hagyjuk, lekenjük a vízzel hígított tojássárgájával, majd mindegyik közepére rakunk egy-egy fél diószemet. Előmelegített sütőben kb. 190°C-on 16-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Sándor Andrea receptje.