A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál só
A megkelt bukták lekenéséhez:
- 5 dkg olvasztott margarin
A bukták locsolásához a sütés végén:
- 1 dl vaníliás cukros tej
A megsült bukták szórásához:
- vaníliás porcukor
A töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- ízlés szerint kristálycukor
- citromlé
- 1 dl tej
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyosra melegített 1 dl tejben felfuttatjuk. A tejbe 1 mokkáskanál cukrot keverünk, az élesztőt elmorzsoljuk. A lisztben elkeverjük a sót, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgákat és a megkelt élesztőt. A többi tejet megmelegítjük kézmelegre, és a tésztánkat hólyagosra dagasztjuk. A végén hozzádolgozzuk az olvasztott margarint is. Duplájára kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kisodorjuk, 8 × 10 cm-es darabokra vágjuk, majd a töltelékből egy evőkanálnyit teszünk a közepébe és összecsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tesibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. Olvasztott margarinnal egy ecsettel lekenjük, és még fél órát kelni hagyjuk. 180°C-ra bemelegítjük a sütőt és megsütjük. A sütés végén vaníliás tejjel meglocsoljuk, majd még 5 percig a sütőben tartjuk. Sütés után deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szedjük ki a buktáinkat. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Készíthetjük túrós vagy lekváros töltelékkel is.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!