A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1/2 csomag sütőpor
- 1-1,5 dl tej
- 15-20 dkg reszelt sajt
- 2 tojássárgája
A lekenéséhez:
- 1 felvert tojás
- reszelt sajt
A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverem, majd a margarinnal, tojássárgákkal elmorzsolom. Az élesztőt 1 dl tejben pici cukorral felfuttatom és a többi anyagokkal jól begyúrom (én 15 dkg reszelt sajtot tettem a tésztába). Ha kell, akkor még adhatunk hozzá tejet, de ha nem, vagy esetleg lágyabb a tésztánk, akkor lisztet adjunk hozzá. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. A legjobb este meggyúrni és másnap süthetjük.
Másnap a tésztát egyszer átgyúrva 2 cm-esre nyújtjuk, felvert tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk. A pogácsákat kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt vagy zsírozott tepsin megsütjük. A leeső részeket összegyúrtam és rudakat vágtam belőlük.
Szász Jánosné Ilucika csodálatos, omlós pogácsareceptje. Nagy köszönet érte!
Vass Lászlóné készítette el.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Elizabeth Elkan mondta
Nagyon jól hangzik a recept, szeretném elkészíteni, de sajnos nem tudom, milyen hőfokon és hány percig süssem. Ezenkívül a margarin helyett használhatok-e vajat? A választ előre is köszönöm!
Web Cukrászda mondta
Kedves Elizabeth, a pogi szokásos módon, 180-190°C-on sütve tökéletes lesz, vajat pedig természetesen nyugodtan lehet mindig használni a margarin helyett. Szép pirosra kell sütni, ez sütőtől nagyban függ, ezért pontos időtartamot nem lehet megadni. Sok sikert kívánunk!