A tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 2 evőkanál olaj
- 1 késhegynyi sütőpor
A ganache krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
A kávékrémhez:
- 4 tojássárgája
- 13 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- fél dl erős kávé
- 1 evőkanál liszt
A kávésziruphoz:
- 1 dl kávé
- 5 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból klasszikus piskótát sütünk. 30 × 30 cm-es, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, 180°C-on, 10-13 perc alatt.
A ganache krémhez a tejszínt felforrósítjuk, és felolvasztjuk benne az apróra tördelt csokoládét. Tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, végül kihűtjük.
A kávékrémhez a sárgáját a 8 dkg kristálycukorral gőz fölött sűrűre főzzük, majd a tűzről levesszük és jól kihabosítjuk keverőgép segítségével. Ezután kihűtjük és a vajjal, porcukorral jó krémesre keverjük. A fél dl kávét az 5 dkg kristálycukorral felforraljuk, kihűtjük, majd 1 evőkanál liszttel összekeverve újra visszatesszük a tűzhelyre, felfőzzük és kihűtjük. A várakozó krémmel összekeverjük.
A kávésziruphoz a kávét felforraljuk a cukorral, ezzel locsoljuk meg a lapokat, a 2. és a 3. lapot. A kihűlt piskótalapot 3 egyforma hosszú csíkra vágjuk. Az alsó lapot nem locsoljuk meg a sziruppal, rákenjük a csokikrém harmadát és a kávékrém harmadát. Ugyanezt tesszük a másik lapokkal is. Felül kávékrém lesz, amit egy késpengével megcsapkodunk. Az oldalát is bekenjük krémmel, majd csokoládéforgáccsal díszítjük. A hűtőbe tesszük dermedni.
A süteményt a Nők lapja konyha süteményes könyvből sütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy 1 evőkanál lisztet tettem a kávéhoz, mert a cukor és a kávé összeforralásával sosem sűrűsödik be. Ajánlom ezt a finom süteményt elkészítésre, bár nem egy olcsó süti. A krém mennyisége is kicsit sok a tésztacsíkokhoz, ugyan én rápakoltam. A javaslatom, hogy nagyobb tésztalapot süssünk, ha valaki elkészíti.
Ebből lesz a karácsonyi tortám, az biztos! 🙂 A krém mennyei finom!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!