Tészta:
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl étolaj
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 4 nagy tojás
Krém:
- 2 csomag csokoládés pudingpor
- 5 dl tej
- 4 tojásfehérje kemény habja
- 12 dkg cukor
- 2 dl habtejszín keményre verve
A tűzhelyet bekapcsolom 220°C-ra. A vizet, olajat, sót, vaníliás cukrot egy fazékban felforralom, lehúzom a tűzről, belekeverem a lisztet, majd visszateszem a tűzre és addig keverem, míg elválik a tészta az edény falától. Közben kevergetem, langyosra hűtöm, majd egyenként belekeverem elektromos keverőgéppel az egész tojásokat. Addig keverem, míg jó fényes lesz a tészta. Egy kis tálba vizet teszek, a kezemet vízbe mártva 3 × 4 cm-es golyókat formázok a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket. A kezemmel vízzel lespriccelem a fánkokat és a sütőpapírt is. Mehet a sütőbe, de 30 percig nem nyithatjuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a fánk! A hőfokot 205°C-ra visszavesszük és készre sütjük. Ekkor a sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, hagyjuk a fánkokat kihűlni, száradni. Jó ropogós tészta lett. A kalapjukat levágjuk. Szép üreges lett, nem volt szükség hártya eltávolítására.
A krémhez a pudingporokat a cukorral és kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáadva sűrűre felfőzzük. A tojásfehérjét kisebb adagokban hozzákeverjük, 1 percig kézi botmixerrel simára keverjük. A fánkokat betöltjük a krémmel, a tetejükre habtejszín került.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!