A tésztához:
- 115 g vaj
- 85 g kristálycukor
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 200 g finomliszt
- 55 g kandírozott cseresznye apróra vágva
A mázhoz:
- 85 g porcukor
- 1,5 evőkanál citromlé
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Vékonyan kenjünk ki zsiradékkal egy tepsit vagy sütőlapot. Keverjük ki a vajat a cukorral nagyon könnyű világos, habos krémmé. Adjuk hozzá a tojást és a reszelt citromhéjat. Szitáljuk bele a lisztet, itt már ne gépet használjuk a keveréshez, majd forgassuk bele a vagdalt cseresznyét. Állítsuk össze a tésztát, majd enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki fél centi vastagra. Nagyobb (8 cm-es) virágformával, vagy akár kerek kiszúróval, linzerformával szaggassuk ki a korongokat. A leeső részeket is használjuk fel, nagyon jó kis tészta, minden gond nélkül újra összeáll, könnyen nyújtható és szaggatható. Helyezzük őket a sütőlapra, és süssük 12-15 percig, amíg szép aranyszínűek lesznek. Miután kivesszük a sütőből, 2 percig hagyjuk a sütőlapon hűlni, mielőtt rácsra áttesszük őket. A rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz keverjük sima masszává a porcukrot a citromlével, majd kanállal csorgassuk a virágokra. Kb. 17-18 db süti lesz ebből a mennyiségből.
Nagyon ízletes, a citrom illata és íze csodálatosan harmonizál a tészta és a máz édességével. Egyszerű, gyors és nagyon könnyen elkészíthető, mindenkinek szeretettel ajánlom!
Szabókiné Jung Andrea receptje.