A tésztába se só, se cukor nem kell. Bármely módon formázhatjuk és ízlés szerinti töltelékkel tölthetjük, szép leveles, porhanyós lesz. Most búrkiflit, kisebb kifliket és diós szempárt formáztam belőle.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
A lekenéshez:
- olvasztott zsír
A töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre vágjuk. Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tesszük felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen. Én másnap használtam fel.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral keményre vertem, citromlével ízesítettem, és hozzákevertem a darált diót. Az egyik rúdból diós szempár készült. Kinyújtottam 3 mm vastagra, fele diós töltelékkel lekentem és feltekertem felülről haladva középig, majd alulról tekerve felfelé középig. Ujjnyi vastagra szeltem és margarinnal kent tepsiben 200°C-on megsütöttem.
A másik tésztát kinyújtottam, hosszában elfeleztem. Az egyik lapot megkentem, feltekertem, mint a bejglit és 3 darabba vágtam, majd kifli formát alakítottam.
A másik darabot 8 cikkre vágtam, a felső felébe tettem a tölteléket és felsodortam. A kifliket tojásfehérjével kétszer lekentem, amíg a diós szempár sült.
Készítsétek el, nagyon finom, omlós!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!