- 50 dkg liszt
- 12 dkg zsír vagy vaj
- 30 dkg főtt áttört burgonya
- 2 dkg élesztő
- 2 kávéskanál cukor
- 3 evőkanál tej
- másfél felvert tojás
- 1 dkg só
A pogácsák lekenéséhez:
- fél felvert tojás
- kevés pirospaprika
A lisztet a zsírral és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, a sót, majd az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással. Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Finom és aránylag gyorsan készen van!
Farkasné Joó Ibolya receptje.