- 60 dkg liszt
- 6-7 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- só
- egy nagyobb diónyi olvasztott margarin
A mártogatáshoz:
- 2 nagy és 1 kis pohár tejföl
- só
- csipetnyi bors
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A liszttel, a többi langyos tejjel, az egész tojással, a margarinnal és a tejben feloldott sóval lágy kalácstésztát dagasztunk. Ha megkelt, kis darabokat vágunk belőle, rúd alakúra sodorjuk és tekerjük, majd – mint a perecet – visszahajtjuk a végüket, így kicsit szögletes, O alakúak lesznek. Így helyezzük a kizsírozott tepsibe egymás mellé. Tetejét tojássárgájával kenjük. Nem túl pirosra sütjük.
Még forrón egyenként belemártjuk a megsózott és borsozott tejfölbe. Nagy tálba rakjuk és karácsony este körülülve nyakig tejfölösen jóízűen elfogyasztjuk. Ha marad ki tejföl, öntsük rá a tetejére.
Sátor Ferencné receptje.