Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 10 + 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 tojássárgája
- csipetnyi só
Töltelék:
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 6 dl édes bor
- 10-15 dkg cukor ízlés szerint
- 2 dl nagyon sűrű tejföl
- 2 egész tojás
- 1-1 mokkáskanál reszelt citromhéj és őrölt fahéj
- 4 szem összetört szegfűszeg
- csipetnyi só
10 dkg vajat a tojássárgákkal habosra keverünk, majd tovább keverjük a szétmorzsolt élesztővel, a cukorral és csipetnyi sóval. Kelesztés nélkül összedolgozzuk a liszttel és a tejjel. A tésztát lisztezett tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a még tűzforró morzsára ráöntjük a bort, és a megtisztított mazsolát is belekeverjük. 10 percig hagyjuk ázni, ezután a fűszerekkel és a cukorral jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojásokat.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, majd a megolvasztott 5 dkg vajjal az egész felületét bekenjük. Várunk néhány percig, ezt követően a boros-tojásos tölteléket rákenjük, és összegöngyöljük. A hosszú rétesrudat „U” alakúra formázva egy nagy tepsibe rakjuk, és 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már egészen kihűlt.