Egyik nap maradt egy kevés bolognai mártásunk, amihez már nem volt spagetti, ezért töltelékként szerettem volna felhasználni. Kedvenc kelt tésztámat készítettem hozzá, melyet pizza és egyéb csigák, töltött sós tészták alapjaként is használok. Jó kis beteljesedése lett a bolognainak, mert nagyon finomra sikerült, csakis ajánlani tudom! 😉
Tészta:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg reszelt sajt (a töltelék mellé a tésztába, majd a tetejére a végén)
A töltelék maradék vagy frissen készült bolognai, nem kell belőle sok, egy tányérnyi adag is megteszi, de azért leírom az alapreceptem, a szokásos adagokból készítve:
- 50 dkg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált hús)
- 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
- 1 szál sárgarépa
- 1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)
- 1 fej vöröshagyma
- friss bazsalikom (szárítottal helyettesíthető)
- kevés oregánó
- olaj
- só, cukor, bors
A töltelékhez felkockázzuk a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd beletesszük a paradicsompürét, cukrozzuk, hozzáadjuk a fűszernüvényeket és a borsot. Kevés vizet öntünk hozzá, majd a húst is belekeverjük Ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.
A tésztához 1 dl langyos tejben, némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Miután kész, hozzáadjuk az 50 dkg átszitált liszthez, belekerül a maradék cukor, az 1 teáskanál só, a 2 evőkanál olaj, illetve 2 dl langyos tej, majd az egészet összeállítjuk és jól megdagasztjuk (minimum 10 perc). Ezután a duplájára kelesztjük meleg helyen.
Ha ez is megtörtént, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 1/2-1 cm vastagságúra. A tésztát egy nagyobb méretű lisztbe mártott bögrével kiszaggatjuk, és egy kanállal a közepébe adagoljuk a bolognait, melyre aztán a sajtot tesszük. A tészta széleit felhajtjuk a közepe felé, jól összenyomkodjuk és az összeillesztéssel lefelé fordítva tepsibe vagy kerek formába sorakoztatjuk. Amikor mind elkészült, lekenjük 1 tojás felvert sárgájával, megszórhatjuk szezámmal és további reszelt sajttal, majd legalább még 20 percig hagyjuk kelni, mielőtt sütni kezdjük.
Maradt ki egy kevés tésztám, melyet ismét kinyújtottam, csíkokra vágtam és feltekertem, hogy kis rózsákat kapjak. A golyók közé ültettem őket, és szintén lekentem tojássárgájával. Ezután előmelegített sütőben, 170-175°C-on aranybarnára sütöttem. Melegen tálaljuk!
Szani konyhájából kaptuk a receptet.