A tésztához:
- 12 dkg margarin + a dagasztáshoz 3-4 dkg
- 3 dl tej (függ a tojások nagyságától és a liszt sikértartalmától)
- 5 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 60 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg élesztő
A locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg margarin
A tészta lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
A tészta lekenéséhez a sütés végén:
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál cukor
A bukták töltéséhez:
- lekvár (én most birsalmasajtot használtam, kb. 20 dkg-ot)
1 dl langyos tejben egy kávéskanél cukorral elkeverve a szétmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, a 12 dkg puha margarint hozzádolgozzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól kidolgozzuk a tésztát, dagasztjuk. A 3-4 dkg margarint felolvasztjuk, a tésztára öntjük és addig dagasztjuk a margarinnal, míg szép fényes, táltól elváló tésztát kapunk.
Lisztezett deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, majd kisodorjuk. 5 × 5 cm-es kockákra vágjuk és lekvárral megtöltjük. Az első képen látható módon rakjuk össze. 3 db-ot csiga formára csavartam, amit cukrozott dióval töltöttem.
180°C-ra melegítjük elő a sütőt és buktakosárt betesszük 10 percre. Ezután kivesszük és a locsoláshoz valókat összemelegítjük, majd bőven meglocsoljuk. Visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük. Az 1 evőkanál vizet a cukorral összekeverjük és a sütés végén a buktákat kenőtollal lekenjük, ettől lesz szép fényes. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!