A tésztához:
- 12,5 dkg méz
- 7,5 dkg barna cukor
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg liszt
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A töltelékhez:
- 25 dkg marcipánmassza
Szükséges még:
- 1 tojásfehérje a megkenéshez
- sütőpapír a tepsibe
Egy edényben keverés közben hevítsük fel a mézet, a cukrot és az olajat, amíg csak a cukor fel nem oldódik. A kapott masszát hagyjuk kihűlni. Ezután annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Jelen esetben elég a 20 dkg, de kicsit vizezzük meg a kezünket, és úgy dolgozzuk össze teljesen simára, de jó erőteljesen. Kemény munka, de megéri a fáradtságot! Természetesen én a lisztbe kevertem a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket is. Ezután fóliába vagy papírba csomagolva 1 órát pihentessük a tésztát.
A nyers marcipánmasszából formázunk 4 db 30 cm-es rudat. A tésztát osszuk 4 részre, majd egy kevés liszten nyújtsuk 30 × 9 cm-es téglalattá. A szélénél megkenjük a tojásfehérjével, hogy jobban tapadjon, majd beletekerjük a marcipánrudat. A végén is megkenjük a tésztát. Mindegyikkel így járunk el.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsük elő a sütőlemezt, vagy tepsit. Béleljük ki a sütőpapírral, és a tekercseket 1,5 cm-es darabokban ferdén vágjuk fel kis háromszögekre. A biberlét helyezzük a sütőlemezre, tegyük a sütőbe és 12 perc alatt süssük meg. Ezután tegyük át rácsra hűlni. Nehogy tovább süssük, mert nem szabad, hogy kiszáradjon! Még világos állapotban kell kivenni a sütőből.
Nagyon finom illatos, sokáig elálló mézes sütemény.
Némethné Zsuzsa receptje.