A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1/8 liter langyos tej
- 3 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/4 kávéskanál só
A borításhoz:
- sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg)
- 60 dkg túró
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 egész citrom reszelt héja
- 4 evőkanál étkezési keményítő
A morzsalékhoz:
- 17,5 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 1/2 kávéskanál fahéj
- porcukor a torta beszórásához
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet és el nem válik a tál szélétől. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad. A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelyből peremet is formálunk.
A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítővel, majd a masszát a tortaalapra simítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha előtte 30 percre hűtőszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük. A középső sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Változatok: