Ha szereted a sárgabarackot, ezt a finomságos gluténmentes vegán sütit is imádni fogod!
- 2,4 dl teff liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 60 ml olívaolaj
- 60 ml finomítatlan barna kókuszcukor
- 1,2 dl sárgabarackpüré (az elkészítése lentebb)
- 1/2 teáskanál mandula kivonat
- aszalt sárgabarack és egész mandulaszemek a díszítéshez
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, vagyis a teff lisztet és a sütőport. Egy másik tálban verjük fel együtt a olajat, a kókuszcukrot, a barackpürét és a mandula kivonatot, majd kézi mixerrel alacsony fordulaton dolgozzuk össze a liszttel, apránként hozzáadva azt. Amikor kész, formáljunk belőle gombócokat, és a tenyerünkkel lapítsuk őket lapos korongokká. Díszítsük a tetejüket aszalt sárgabarackkal és mandulával, hintsük meg kókuszcukorral, majd süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
A sárgabarackpüré elkészítése:
- aszalt sárgabarack
- forró víz
- frissen facsart citromlé
- pár csepp vanília kivonat
- ízlés szerint kókuszcukor
Az aszalt sárgabarackokra öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Fedjük le és hagyjuk ázni kb. 2 órahosszáig. Ekkor csepegtessük le, de ne öntsük ki az áztatólevet, mert szükség lesz még belőle valamennyire a turmixoláshoz. Tegyük a barackokat a turmixgépbe, adjunk hozzá kevés vizet, majd pürésítsük. Ízesítsük citromlével, vaníliával és édesíthetjük némi kókuszcukorral is. Keverjük ki simára.
Jó étvágyat kívánok a sütihez!
Szabókiné Jung Andrea receptje.