Nemrég érkezett meg a legújabb szerelmem, egy vegán gluténmentes süteményes receptkönyv. Gondolhatjátok, hogy már a legelső belelapozás után elvarázsolt… Igen, mert hihetetlen, de a hozzávalóktól kezdve egyszerűen minden telitalálat benne, mintha pont az én igényeimhez és ízlésemhez készítették volna. Milyen csodákra lelek, ugye? Örülök is nagyon! 🙂 Ebből a könyvből választottam ki most egyet ötletadónak, és bár még csak nemrégiben ismerkedem a valódi gluténmentes sütéssel, ettől teljesen elájultam. A tésztája rendkívül jól formálható, mondhatni tökéletes, az illata, amikor sül, mint a házi lekváros linzeré… egyszerűen fantasztikus! Őszintén mondom, sosem gondoltam volna, hogy liszt, cukor, tojás és tej nélkül ilyen minden ízében igazi sütit lehet varázsolni. Hejj, de sok finomság vár még ránk! 😉
- 20 dkg barna rizsliszt
- 10 dkg csicseriborsóliszt
- 1/2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál finomítatlan tengeri só
- 1/4 teáskanál reszelt narancshéj
- 1,2 dl repceolaj (szőlőmagolajat használtam)
- 10 dkg kókuszcukor (esetleg eritrit vagy xylit) + a megszóráshoz
- 1,2 dl rizstej (kendermagtejet használtam)
- cukormentes baracklekvár
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, tehát a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a narancshéjat. Ha van álló mixerünk, annak a táljában keverjük össze az olajat az édesítővel, használjuk a dagasztófejet. Kis sebességen keverve adjuk hozzá lassan, fokozatosan a lisztkeveréket és a rizstejet, de mindig csak keveset, és azt jól dolgozzuk össze, kb. 3-3 percig. Ha elkészült, formáljunk a tésztából pingponglabda-méretű gombócokat, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra úgy, hogy hagyjunk elég helyet közöttük, mert nőni fognak. Ujjunkkal készítsünk mindegyik közepébe egy-egy mélyedést, töltsünk bele annyi baracklekvárt, amennyit csak tudunk, picit szórjuk meg a tetejét kókuszcukorral, és máris mehet az előmelegített sütőbe. Addig kell sütni, amíg nyomásra valamicskét szilárdnak érezzük, ez kb. 14 perc.
Szabókiné Jung Andrea receptje.