Aranygaluska:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 20 dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg mandula
- 10 dkg mazsola
Borsodó:
- 1 liter bor
- 5 dl víz
- vanília
- fahéj tetszés szerint
- fél citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
A galuska készítése:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral megkelesztjük. A három tojás sárgáját a 10 dkg vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipetnyi sót, és annyi tejjel engedjük fel, hogy könnyedén fel tudjuk verni. Ha a tészta hólyagos és a kanáltól elválik, fél óráig meleg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, soronként kuglófformába rakjuk. Vajjal locsoljuk és darált mandulával szórjuk. Mazsolát is adhatunk hozzá. Ha az edény félig megtelt, meleg helyen pihentetjük, míg a tészta a formát teljesen kitölti. Ezután forró sütőben megsütjük. Borsodóval tálaljuk.
A sodó készítése:
A bort és a vizet a vaníliával, fahéjjal és a citrom héjával felforraljuk. A három tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Folytonos keverés mellett a borhoz adjuk és sűrítjük, de nem forraljuk fel. A három tojás felvert habját is még langyosan könnyedén hozzákeverjük. Ezután kihűtjük és tálaljuk.
Gusztusosabb, ha tépkedjük a kész tésztát kisebb darabokra, mintha szabályosan vágnánk.