A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg olvasztott vaj
A vaníliaöntethez:
- 6 dl tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
A kiszúrt pogácsák szórásához:
- 20 dkg cukrozott darált dió
- 10 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt fél dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon ledagasztjuk, duplájára kelesztjük. A tálból kiborítjuk, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk,olvasztott vajjal lekenjük, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy. Ezután 180 °C-ra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!4 0 percet alatt sült meg. Vaníliamártással tálaljuk. A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!