A hozzávalók csak körülbelüli adagok, mert szemre, kézre, érzésre készítem. Édesanyám anno azt tanította, hogy kb. 1 liter liszthez kell 6-7 dl tej és 1 csomag élesztő, a többivel lehet játszani, érezd a kezeddel a simaságát, mondta Ő. Nagyon bejött.
- 70 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 4 dl tej
- 15 dkg cukor
- pici só
- reszelt citromhéj
- olvasztott margarin
- darált dió a szaggatások közé, de mákkal is nagyon finom
A hozzávalókból hagyományos módon kelt tésztát készítünk, jól megdagasztjuk, és langyos helyen pihentetve a duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületen újra átgyúrjuk, majd gombócokat formálva a tésztából, darált dióval meghintve, közéjük rétegezve, hőálló tálba sorakoztatjuk őket. Ezalatt előmelegítjük a sütőt, majd 180°C-on szép pirosra sütjük.
Merics Marika receptje.