A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- reszelt citromhéj
- 5 dkg vaj
A szóráshoz:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
A vaníliaöntethez:
- 5 dl tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
A kiszúrt pogácsák szórásához:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 8 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt fél dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon ledagasztjuk, duplájára kelesztjük. A tálból kiborítjuk, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk és rétegezzük, míg el nem fogy. Ezután 180°C-ra bekapcsoljuk a sütőt, és a hidegen beletesszük. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen.
Vaníliamártással tálaljuk. Ehhez a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk túlságosan besűrűsödne, akkor tejjel hígíthatjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!