Tészta:
- 1 tojás
- 2 dkg szalalkáli
- 30 dkg finomliszt
- 1,5 dl feketekávé
- 6 dkg kristálycukor
- 6 dkg zsír
Krém:
- 2 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 dkg finomliszt
- 2 tojássárgája
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Tetejére:
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
A cukrot világosbarnára pirítjuk és felengedjük a feketekávéval. Kihűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel, a szalakálival, a tojással és a zsírral. Három részre osztjuk. Közepes méretű tepsi hátán világosra sütjük belőle a lapokat.
A krémhez a tejet a cukorral, a liszttel meg a tojássárgájákkal kikeverjük és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral kikevert vajat, és az egészet habosra keverjük. A főzött és a vajas krém finom együttesével egyenletesen megtöltjük a lapokat.
A tészta tetejére a tojásfehérjékből és a cukorból felvert kemény habot tesszük, de ez akár el is maradhat. Én tej- és fehér csokoládéval vontam be, feleslegesnek tartom rá a cukorhabot. A krémet másfél adagban készítettem. A receptötlet a Vidék íze receptes újságból származik.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!