A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- citromlé
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt párolt alma
- ízlés szerint cukor vagy méz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A megszóráshoz:
- darált dió
Az almát lereszeltem, fedő alatt egy lábasban megpároltam, kihűtöttem, majd a többi hozzávalókkal összekevertem. A tésztához a lisztet a sütőporral és a porcukorral összekevertem, a margarinnal elmorzsoltam. Hozzáadtam a tejfölt, a vaníliás cukrot, és annyi citromlével összegyúrtam, hogy könnyen sodorható tésztát kapjak. A tésztát megfeleztem, tepsi nagyságúra sodortam. 25 × 39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem az egyik tésztalapot. Megszórtam egy kevés darált dióval és tölteléket rátettem, elsimítottam. A tészta másik felét egy kicsit nagyobbra sodortam, és hagytam belőle az egy soros rácsozáshoz. A kinyújtott tésztalappal lefedtem a tölteléket, majd kristálycukros vízzel lekentem.
A megmaradt tésztából derelyevágóval csíkokat készítettem, és a tetejére tettem. A csíkokat is lekentem cukros vízzel, majd enyhén kristálycukorral megszórtam. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütés vége felé alufóliával lefedtem, hogy a teteje meg ne égjen.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!