A tésztához:
- 10 tojás
- 4 evőkanál víz
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg darálatkan mák
A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 csomag puncs pudingpor
- 10 dkg margarin
- 50 dkg alma
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 evőkanál cukor
A tetejére:
- 5 dkg tortabevonó
Egy tepsi alját vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk, vagy sütőpapírt teszünk az aljára. A tojások fehérjét hideg vízzel kemény habbá verjük, a 20 dkg cukrot kanalanként hozzáadjuk és keményre verjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, óvatosan beleforgatjuk és hozzáadjuk a nem darált mákot. A masszát 3 részre osztjuk és mindegyiket külön megsütjük közepes méretű tepsiben, előmelegített sütőben.
A krémhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és nagyon kinyomkodjuk a levéből. 2 kanál cukorral és 1 kiskanál fahéjjal 5 perc alatt összefőzzük. A pudingot 2 kanál cukorral és kevés tejjel csomómentesre elkeverjük, a maradék tejet a margarinnal tűzre tesszük, hozzáadjuk a pudingot, majd állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
Megkenjük a lapokat előbb az almatöltelékkel, utána krémmel, míg el nem fogy. A tetejét is megkenjük vékonyan krémmel. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk, és fogpiszkáló segítségével mintát húzunk a tetejére.
Kránicz Györgyi receptje.