Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Töltelék:
- 4 db alma
- cukor ízlés szerint (nálam 1 evőkanálnyi)
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
A vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd jól összegyúrjuk. A tésztát 30 percre betesszük a hűtőbe pihenni. Ez idő alatt az almákat megpucoljuk és a legnagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Jól kinyomkodjuk a levét (azt megisszuk), majd az almát beízesítjük a cukorral és a fahéjjal. Pár percig állni hagyjuk, majd újra kinyomkodjuk. Elővesszük a tésztát, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és 4 db 10 cm átmérőjű tortácska formába nyomkodjuk. Elosztjuk benne a fahéjas almát, majd a maradék tésztából derelyevágó segítségével kivágott csíkokból rácsot mintázunk a tetejére. 180°C-os sütőben alsó-felső lángon 20-25 percig sütjük. Kihűtjük. A tetejét porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral) megszórva tálaljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!