A tésztához
- 200 ml 2,8%-os tej
- 50 g porcukor
- 30 g élesztő (friss)
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 6 tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 g vaj
A töltelékhez:
- 3 db reszelt, párolt alma
- Ízlés szerint cukor
- Őrölt fahéj ízlés szerint
- 1 teáskanál citromlé
A sütéshez:
- 3 dl étolaj
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval elkeverjük.
Hozzá adjuk a tojás sárgákat, a megkelt élesztőt és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
Utolján az olvasztott vajjal szép hólyagosra verjük.Duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán két részre osztjuk.Három mm-re nyomkodjuk ki, téglalap alakúra.
Megkenjük az almás töltelékkel és feltekerjük. 5 cm –es darabokra vágjuk, a végét becsípjük, hogy a töltelék ki ne folyjon.A másik cipóval is így járunk el.
Azokat nagyobb pogácsa szaggatóval szúrtam ki, a közepébe tettem a tölteléket, egy másik koronggal befedtem.Olajjal lekentem a tetejét, folpackkal letakartam és még 20 percet kelni hagytam. Felhevített olajban kisütöttem.Papírtörlőre szedtem és vaníliás porcukorral meghintettem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!