Piskóta:
- 3 tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál darált dió
- csipet só
1. krém:
- 3 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 7 dl tej
- fél citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 dkg szemcsés zselatin
2. krém:
- 3 csomag tejszínhabpor
- 4 csomag tejszínhabpor-fixáló
- 3 evőkanál porcukor
- 4,5 dl tej
Díszítés:
- 1-1 csomag tejszínhabpor és fixáló
- 1 evőkanál porcukor
- 1,5 dl tej
- citronád (cukorszirupban főzött citromhéj)
A piskótához kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét a csipet sóval meg a cukorral. Majd belekeverjük a tojássárgákat, a keményítővel elvegyített lisztet és a diót. 24 cm-es tortaformában ujjnyi vastag piskótát sütünk, aminek csak az alját béleltük ki sütőpapírral. Ha kihűlt a piskóta, nem vesszük ki a formából, az oldalát kibéleljük alufóliával, hogy a krém ne ragadjon majd rá.
Az első krémhez a 3 tojássárgát elkeverjük a cukorral, vaníliával, liszttel, étkezési keményítővel és tejjel. Kis lángon állandó kevergetés mellett sűrű, pudingszerű krémmé főzzük. Mikor kezd sűrűsödni, belekavarjuk a zselatint is, amit előzőleg kevés tejbe áztattunk, kb. 5 percig. Levesszük a tűzről, és ha már langyosra hűlt, belekavarjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, és ráöntjük a piskótára. Néhány órára betesszük a hűtőbe, dermedni. Végül óvatosan fellazítjuk körben a piskótát, hogy elváljon a tortaformától, kivesszük a süteményt, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt,vigyázva, hogy a krém ne sérüljön, majd ujjnyi vastag tejszínhabot teszünk a tetejére. Ismét hagyjuk dermedni, végül tejszínhab-rózsákkal és citronáddal díszítjük.
Nagyfiamnak, Bercikének kreáltam ezt a tortát.
Porzsolt Évi receptje.